KOS_8286-1

Kajakowa przygoda

Od 6 lipca br. Fundacja Jesteśmy Razem we współpracy z lokalnym samorządem realizuje projekt „Cudze chwalicie swego nie znacie”.

Dla dzieci i młodzieży biorącej udział w projekcie przygotowano 4 turnusy urozmaiconych zajęć w okresie wakacyjnym. Jedną z form zagospodarowania czasu wolnego są spływy kajakowe rzeką Unieść. Zajęcia promują turystykę aktywną i krajoznawstwo.

Środki na realizację projektu w wysokości 93 tys zł. organizacja pozarządowa pozyskała z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.

Współpraca z jednostką samorządową, Centrum Kultury oraz sołtysami umożliwia organizację cyklu zajęć w systemie rotacyjnym: spływ kajakowy rzeką Unieść, zajęcia w gospodarstwie agroturystycznym Zaścianek, w tym jazda konna, rajdy rowerowe i/lub rajdy nordic walking po „Sianowskiej Krainie w Kratkę”, „2 dni w wioskach tematycznych”: „Wiosce labiryntów i źródeł” oraz „Wiosce indiańskiej – dziki Zachód w Zieleniewie”.

Proponowane zajęcia odbywają się w grupach 15-osbowych. Łącznie z półkolonii skorzysta 300 osób.

Zdjęcia: Waldemar Kosowski

0 replies